Gedenk te sterven
Locatie: Ouddiemerlaan ter hoogte van huisnummer 158
Uit opgravingen is gebleken dat de eerste levenstekenen in Diemen dateren van 1033. Diemen was daardoor één van de eerste nederzettingen in de regio en is dus ouder dan Amsterdam! De pioniers die zich hier vestigden waren afkomstig uit de omgeving van Utrecht. Zij woonden op een 3 à 4 meter hoge terp in Oud-Diemen, aan de ingang van de huidige nieuwbouwwijk Diemen-Noord. Er was een kerkhof en een houten kerkje. De fundamenten van de stenen Mariakerk dateren uit de 15e eeuw.
In de 17e eeuw was Oud-Diemen de kern en de bewoners leefden hoofdzakelijk van de landbouw. In deze eeuw is dit dorpje diverse keren door Rembrandt in etsen en tekeningen vereeuwigd.
Centraal in een traditionele boerengemeenschap als de Diemense stond de dorpskerk. De fundamenten van deze Mariakerk, die in 1807 werd afgebroken, zijn recentelijk hersteld en tot iets boven het maaiveld opgetrokken. Ook het rond de vroegere kerk gelegen kerkhof Gedenk te Sterven is daarbij opgeknapt. De bij archeologisch onderzoek aangetroffen stenen sarcofagen uit de twaalfde eeuw wijzen op de betekenis van Diemen in de Middeleeuwen, want alleen zeer bemiddelde personen konden zich een dergelijke begraafwijze veroorloven. Bij de breuk in het christendom ten gevolge van de reformatie in de zestiende eeuw werd de Mariakerk protestants. De katholieke gelovigen gingen sindsdien ter kerke in een van buiten niet als kerk herkenbare schuilkerk in Over-Diemen, en vanaf 1787 in de (nu gerestaureerde) schuilkerk De Hoop aan de Hartveldseweg. In 1910 verrees de huidige St. Petrus' Bandenkerk. Na de afbraak van de Mariakerk in 1807 gingen de protestanten ter kerke in een nieuw gebouwde hervormde kerk nabij de Diemerbrug. In 1865/1866 werd deze vervangen door de kerk, die een kleine 120 jaar later weer zou worden afgebroken. Een nieuwe hervormde kerk, de Schuilplaats geheten, was inmiddels tegenover het politiebureau gebouwd. De gereformeerde gelovigen, die zich in de negentiende eeuw van de hervormden hadden afgescheiden, hadden aanvankelijk een kerkje aan de weg naar Weesp totdat in 1936 de huidige Bethlehemkerk verrees.
|