Kunst in de openbare ruimte


Graffiti kunstwerk op Waterhoenpad
Locatie: Waterhoenpad aan de rand van Holland Park.
Uit drie verschillende ontwerpen voor deze muurschilderingen is die van Tim Rodermans gekozen. Bij dit ontwerp heeft hij rekening gehouden met de omgeving van de tunnel: pijlkruid en havikskruid uit de wijk met deze straatnamen en de Mondriaansingel. De tunnel is een schakel tussen Diemen-Zuid en Holland Park. In opdracht van Gemeente Diemen heeft hij deze kunst in april/mei 2021 gerealiseerd.

(klik op de afbeelding voor de vergroting)

 
 
 


Rustpunt XXL 3 sculpturen
Kunstenaars BLOK en LUGTHART
Locatie: twee sculpturen aan de boulevard langs de Hartveldseweg en de derde in het gedeelte langs de Muiderstraatweg.
Langs de verbindingsas aan de Weespertrekvaart is in 2020 een lommerrijke boulevard langs het water gerealiseerd. Deze groen strook wordt aan de waterzijde begrensd met een brede band die de lange lijn langs het water accentueert en er zijn op meerdere plekken banken. Deze plekken worden verbijzonderd door drie grote kunstwerken van rustende mensfiguren. De wandelaars worden door de grote menssculpturen (ongeveer
9 a 10 meter lang) uitgenodigd hun wandeling te onderbreken en ook even rust te nemen en te genieten van het uitzicht over het water. De menssculpturen hebben alle drie een eendje uit het wapen van Diemen op hun knie of schouder. Ook voor het voorbij rijdende verkeer vormen de liggende sculpturen een opvallende markering van deze beeldbepalende verbindingsas door Diemen.
De grote sculpturen zijn gesneden uit staalplaat (cortenstaal of gecoat staal) en de eendjes zijn gegoten in roestvaststaal.

(klik op de afbeelding voor de vergroting)

 
 

Graffiti kunstwerk Spoorviaduct
Locatie: Muiderstraatweg
Op 10 augustus 2020 heeft Tim Rodermans uit Diemen, in opdracht van gemeente Diemen, De muren van het viaducht voorzien van mooie Graffiti. De bewoners van Diemen mochten hun wensen inbrengen. Daaruit is een keuze gemaakt.

(klik op de afbeelding voor de vergroting)

 
 
 

De Lamp
Locatie: entree Stammerdijk
Ter gelegenheid van de revitalisering van de bedrijventerreinen De Sniep en Stammerdijk zijn in opdracht van de gemeente Diemen drie kunstwerken gerealiseerd die ieder als een markering van één van de drie entrees naar deze terreinen dienen. De entree Stammerdijk, waar De Lamp kunstwerk is geplaatst, is gelegen onder de kruinen van enkele grote bomen en daardoor nogal donker. De voorkeur ging daarom uit naar een lichtsculptuur dat dag en nacht zichtbaar is. Jeroen Henneman maakte in de landelijke omgeving van deze entree een afbeelding van een industrieproduct met een lange staat van dienst als betrouwbaar baken. De lamp, een intrigerend voorwerp waaraan, als hij niet brandt, niet te zien is of hij kapot is. Henneman creëerde een poëtisch concept van een kapotte lamp, gelegen op een sokkel; een platte sculptuur die van afstand gezien de suggestie geeft 3 dimensionaal te zijn en waarin donker en licht elkaars tegengestelden zijn. Die kapotte lamp blijkt toch nog licht te geven en als baken te kunnen functioneren.


De Stelling van Diemen
Locatie: langs de Muiderstraatweg, ter hoogte van het bedrijventerrein De Sniep
Bij het herinrichten van het bedrijventerrein is besloten de entrees te verfraaien met kunst. De keus is gevallen op het werk De Stelling van Diemen van kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam. De sculpturen zijn een fantasievolle interpretatie van de repeterende bomenrij langs de Muiderstraatweg en een verwijzing naar de hedendaagse bedrijvigheid van dit gebied. De plaatsing van de draagarm stellingen verwijst ook naar verdedigingswerken zoals forten en batterijen.


Schapenweide
Locatie: Diemen Noord, hoek Diemerpolderweg en Vogelweg
In de volksmond heeft het veldje aan het begin van Diemen Noord al jaren de naam Schapenweide. Dit gegeven was voor de Stichting Oud Diemen reden te onderzoeken in hoeverre het mogelijk zou zijn op het veldje ook een paar “echte” schapen te plaatsen.
In samenwerking met de gemeente zijn in 2016 achttien schapen van Van Swieten Kunstobjecten uit Leersum (Cees en Bas van Swieten) geplaatst. De schapen bestaan uit oude zwerfkeien en een schapenkop die van metaal is gemaakt. De granieten stenen zijn ongeveer 1,5 miljard jaar oud. De Schapenweide maakt haar naam weer echt waar.

 

Dans met de libellen
Locatie: hoek van de Vlinderweg en de Diemerpolderweg in Diemen Noord (30 juni 2005)
"Dans met de libellen" is van de kunstenaar Simona Vergani. Het kunstwerk voor de locatie Vlinderweg past naadloos in het indertijd door de gemeenteraad geformuleerde uitgangspunt dat kunst niet los mag staan van haar omgeving maar in relatie tot de locatie aan de voorbijganger iets onverwachts of onuitsprekelijks dient mee te geven. Het kunstwerk geeft een verassend en bijzonder accent aan de groenzone tussen de ontsluitingsweg en de wijk Diemen Noord.'

De libellen stelen het geluid van de auto's en maken hun eigen geluid. Met hun aanwezigheid en het continue gezoem voel je dat het lawaai is van de libellen. Deze enorme libellen, die opstijgen vanaf het water en aankomen als vliegtuigen, voorzichtig het terrein verkennend, ontmoeten de meisjes die eerst bang zijn. Een angst die zichzelf in het algemeen manifesteert tegenover dit soort ongebruikelijke dingen, die leidt tot onbeweeglijkheid, een angst om te reageren, resulterend in onverschilligheid. Maar hier overwinnen de meisjes de onverschilligheid, stellen zichzelf open tot nieuwsgierigheid die leidt tot dit spel, getransformeerd tot een dans; de dans met de libellen'.


Koos
Locatie: Dit beeld staat op het dak van zorgcentrum Berkenstede (13 februari 2009), het dak is niet toegankelijk.
Het beeld is gemaakt door kunstenaar Paul Vendel en is vernoemd naar Koos Kolenbrander, de dorpshistoricus van Maartensdijk, die model stond voor het beeld. Oorspronkelijk zou Koos deel uitmaken van een groep van zeven levensgrote mannen- en vrouwenbeelden die Vendel in 1996 ontwierp voor het dak van een zorgcentrum in Maartensdijk. Toen het eerste beeld (Koos) als proef op een dak werd geplaatst, bracht een groep streng christelijke Maartendijkers protest uit. Zij ervoeren het beeld vanwege de abstracte naaktheid als onzedelijk. De beeldengroep is om die reden nooit voltooid en Koos belandde in de huiskamer van de kunstenaar. Herkenbaar baken Koos is gegoten uit doorzichtig polyester, waarbinnen vlinders en motten uit een oude natuurhistorische collectie te zien zijn. Met zijn opgerichte hoofd, uitkijkend over de daken, straalt dit beeld kracht en hoop uit. De plaatsing van het beeld is mogelijk gemaakt door Stichting Cordaan, Woonstichting De Key en de gemeente Diemen.

   

Lotus
Locatie: bij de trouwingang van het gemeentehuis van Diemen, den Hartoglaan 1 (2002)
De kunstenaar Carel Lanters is de ontwerper van deze bijzondere bank, een sculptuur met een comfortabele zitfunctie. Het is gemaakt van rvs constructie, beton en glasmozaïek en heeft een formaat van 320 doorsnede en is hoog 180 cm.

 
 

Wachten
Locatie: bij het Zorgcentrum "De Diem" in de Arent Krijtsstraat 48
Het is gemaakt door de kunstenares Gina Miltenburg.

 

Vlinder
Locatie: Rietzangerweg, Diemen Noord
In de jaren tachtig formuleerde Hans Koetsier een concept voor een serie beelden als markering van de stadsgrenzen van Almere die bij de vijf toegangswegen zouden worden geplaatst. Uiteindelijk zijn er twee van de vijf gerealiseerd. Zijn sculpturen zijn op te vatten als poorten, landmarks en als leestekens. Ook voor Diemen heeft hij een beeld vervaardigd. Bij de oplevering van de eerste huizen in Diemen Noord hebben Pensioen Fonds Bouwnijverheid en bouwbedrijf Verwelius het beeld aangeboden aan de gemeente.


Landmark
Locatie: hoek van de Weesperstraat / Provinciale weg in Diemen (6 nov. 2003)
De entree naar het opgeknapte bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen Zuid heeft een prominente blikvanger gekregen van zo'n 9 meter hoog, een 'landmark'. De landmark is ontworpen door kunstenaar Alex Vermeulen uit Amsterdam en maakt onderdeel uit van zijn project "States of Humanity". Vergelijkbare sculptures kunt u op diverse plaatsen in Nederland tegenkomen en zelfs in de Verenigde Staten. De gebruikte materialen zijn weerbestendig behandeld staal voor de spiraal en gepolijst polyester voor de menselijke figuur.

 

De Bergwachter en Torso
Locatie: Emmastraat in Diemen
Deze 2 beelden zijn geplaatst op 24 april 2008 in de tuin van het woningbouwproject 'De Prinses'. Beeldhouwster: Eja Siepman van den Berg "Torso"
Beeldhouwster: Ike van Cleeff "De Bergwachter"


Onderdoorgang in Diemen Noord
Locatie: Karekiet, Diemen-Noord
De opdracht was om de 'wanverhouding' van dikte en lengte van de zuil niet te verdoezelen maar te omarmen. De meer dan menshoge grassprieten bewerkstelligen dat de voorbijganger zich verhoudt als een vogeltje tot grassprieten in een wei. Kunstenaar: Mattie van der Worm.


Een Open Boek
Locatie: hal Gemeentehuis, den Hartoglaan 1
Een Open Boek is een kunstwerk van Maree Blok en Bas Lugthart. Het kunstwerk is opgebouwd uit duizenden kleine foto's van inwoners van Diemen en foto's van Diemen zelf. Hiervoor werden alle inwoners uitgenodigd foto's in te sturen. Het werk bestaat uit 2 grote licht gebogen panelen, die als bladzijden van een opengeslagen boek op de wand zijn bevestigd. Van afstand ziet men op de beide bladzijden twee grote portretten afgebeeld, die van dichtbij zijn gefotografeerd. Het gezicht op de rechter bladzijde is dat van een oudere persoon en op de linker bladzijde dat van een jong kind. Van dichtbij zijn de gezichten opgebouwd uit honderden kleine foto's die zo zijn geselecteerd en gerangschikt, dat ze van enige afstand gezien de beide gezichten vormen. Het portret van de oudere persoon is opgebouwd uit honderden kleine foto's die de historie van Diemen laat zien, foto's van het Diemen van vroeger en oude (persoonlijke) foto's van inwoners. Het gezicht van het jonge kind is opgebouwd uit foto's die het Diemen en de Diemenaren van nu laten zien. Het kunstwerk 'Een open boek' laat zo twee gezichten zien van Diemen, één bladzijde met de blik op het verleden en het tweede met een blik op de toekomst.
Het Kunstwerk is in opdracht van de gemeente gemaakt en op 27 juni 2002 onthuld.

Het werk dat zij maken wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan materialen en inhoudelijke thema's. Het is een voortdurend spel van wisselende betekenissen van de mens in relatie met zijn omgeving, van intimiteit en afstandelijkheid, van lichamelijkheid en hightech. Vaak zijn de werken speciaal ontworpen voor de plek waar zijn staan en gaan een sterke interactie aan met toeschouwers en omgeving. Ook steeds vaker worden mensen direct betrokken bij het ontstaan van de kunstwerken.


Kunstwerk in het zwembad
Locatie: Zwembad Duran, Ouderkerkerlaan 10
Kunstenaar Annet van den Ende heeft voor de wanden van het zwembad van het sportcentrum wethouder F.B. Duran een nieuw kunstwerk gemaakt. Al ruim 24 jaar hing aan de wanden een serie foto's van een ondergaande zon. De zon is vervangen door grote kleurrijke afbeeldingen (fotocollages) van zwemmers. Water speelt een centrale rol in het nieuwe werk van Annet van den Ende. Zij probeert de beweeglijkheid, de diepte, het ritme en de kleuren van het water vast te leggen via techniek waarbij met vele lagen olieverf wordt gewerkt. Vaak zien we zwemmers in het water: het licht dat over de lichamen speelt, het contrast tussen het koele water en de warme lijven en de vervorming van lichaamsdelen. Het opspattende water van een zwemmer die zich voortbeweegt en de onderwaterzwemmers, zij worden andere wezens in een mysterieuze, gewichtloze wereld.

 

foto's ©ICRITZ

Copyright 2020 © RitzDzign Alle rechten voorbehouden -- www.RitzDzign.nl